Прочетен: 4591 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 28.01.2010 05:56
Червеният пипер - Оригиналния източник на витамин С
Червен пипер: пикантнa подправка от различни сортове сладък червен пипер (Capsicum annuum), оригиналния източник на витамин С, изолиран от унгарския учен Albert Szent-Gyorgyi (1893-1986).Разказват, че Szent-Gyorgyi не обичал червения пипер, и така той занесъл чинията с червен пипер в лабораторията си, понеже не искал да обиди жена си. Като погледнал чинията с червени чушки, той разбрал, че никога не е изследвал пипера за неговите съставки. Резултатите го изненадали. Той открил, че червения пипер съдържа 5-6 пъти повече витамин С от един портокал или лимон. През следващите няколко седмици той превърнал лабораторията си в малка фабрика за приготвяне на пюре от червен пипер , включващ неговите помощници и цялото му семейство. Той пълнил колба след колба, като всяка от тях е била с капацитет 50-литра. За една седмица сам, той успя да извлече половин килограм чист витамин С, едно немислимо количество по това време.
Szent-Gyorgyi го нарича аскорбинова киселина (а-scorbic), тъй като лекува скорбут.През 1937 г. Szent-Gyorgyi получава Нобелова награда за физиология и медицина, в частта за изолацията си на витамин С от червения пипер.