Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2010 08:45 - Ползата от кефира - полезни бактерии за чревната флора
Автор: plamenshopov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 41627 Коментари: 11 Гласове:
4

Последна промяна: 23.03.2010 07:38


Ползата от кефира - полезни бактерии за чревната флора
Ползата от ферментиралите храни


Носителят на Нобелова награда д-р Илья Мечников е един от първите учени, които признават ползата от консумирането на ферментирали храни.

image

Изследванията си в началото на 1900 са фокусирани върху киселото мляко, консумирано в България. Той е вярвал, че всекидневната консумация на кисело мляко е важен принос към по добро здраве и дълголетие. Днес, ако търсим в Интернет за пробиотици, ще намерим почти безкрайни причини, поради които пробиотиците или "добрите бактерии" са полезни за нас. Приготвянето на ферментирали храни в къщи при домашни условия е забавно, евтино и много по полезно от едно хапче изсушени бактерии (пробиотици).
Една от тези ферментирали храни е кефир. Кефирът не е като другите млечни продукти. Той е лесно храносмилаем и съдържа малко лактоза особено, ако се остави да ферментира за по дълго време. Протеините също се разграждат в пред храносмилателно състояние. За разлика от киселото мляко, кефира съдържа около тридесет щамове на бактерии и дрожди. Микроорганизмите в кефирените зърна включват млечнокисели бактерии, Lactococcus lactis subsp. lactis, Streptococcus thermophilus, LB delbrueckii subsp. Bulgaricus, LB helveticus, LB casei subsp. pseudoplantarum и Lb brevis, разнообразие от дрожди, като Kluyveromyces, Torulopsis и Saccharomyces, оцетни бактерии и др. Те придават на кефира отлични качества за съхранение чрез предпазване от гнилостните (салмонелата, E. Coli) бактерии, които иначе биха могли да колонизират млякото и да го развалят.
Кефирените зърна се различават по размер и стигат до размер на яйце. Те изглеждат като част от карфиол. До седмица или две могат да се удвоят. Те имат сложна био матрична структура от разтворими gel-polysaccharide, органични киселини, дрожди и бактерии.

Кефирът е богат на минерали и витамини, особено от група В и витамин K2. Кефирът забавя процеса на стареене и има много лечебни свойства, като при болести на сърцето, понижаване на нивата на холестерол и регулиране на кръвното налягане. Той подпомага храносмилателната система, използва се при лечението на черния дроб, бъбреците, далака, панкреаса, жлъчния мехур и язви на стомаха, при стомашно чревни заболявания и при лечение на пикочните канали. Кефирът има анти туморни свойства и предотвратява развитието на метастази, както и противовъзпалително действие и е отличен стимулант на имунната система. Кефирените зърна произвеждат собствени антибиотици.

Рецепта за направа на кефир
Традиционно, кефира се прави от сурово мляко и от това става най-добрия кефир. Можете да използвате пастьоризирано сурово мляко, сметана, пълномаслено или с ниско съдържание на мазнини мляко.
Как да си направим кефир: Поставете 1/2 с.л. кефир на зърна в 1 чаша (250 мл) мляко и се оставя да ферментира за 12-48 часа при температура 18-30 ° C. Ферментацията се нуждае от по-дълъг период при по-малко кефирени зърна или по-ниски температури. На първо време млякото се сгъстява, след което започва да се отделя на извара и суроватка. Можете да го ядете, на който етап искате. Не излагайте кефирените зърна на метали, като мед, желязо или алуминий. Не използвайте лъжица, сито или контейнери, направени от такива метали, по добре е от неръждаема стомана и стъклени контейнери. Когато кефирът е готов, извадете зърната с вилица. Ако не искате да направите друго зареждане веднага, можете да съхраните зърната, покрити с мляко или кефир в хладилник, но не при много ниска температура. Замразяването на кефирените зърна може да ги унищожи. Не е необходимо да се мият кефирените зърна между всяко зареждане - това може дори да ги повреди. Все пак е добра практика да се дават на зърната "почивка" във филтрирана вода веднъж на няколко месеца. Тази почивка може да бъде 12-24 часа.

image

Вторична ферментация

Това е традиционния метод за съхранение на кефир. Можете бутилката от кефир да я съхранявате при стайна температура в продължение на една седмица. Това ще доведе до вторична ферментация, и ще се получи газиран кефир. Той ще има по-високи нива на фолиева киселина, алкохол (но по-малко от 2%) и B група витамини. Вторичната ферментация ще консумира по-голямата част от останалата лактоза в кефира, което го прави подходящ за хора с лактоза непоносимост или за диабетици. Колкото по-дълго стои, толкова по кисел става вкуса му. Бутилката не трябва да бъде пълна до горе. Трябва да се отваря всеки ден за да се освободи натрупването на СО2 и освен това трябва да се разклаща най-малко веднъж на ден. По този начин се смесват дрождите отново в кефира и се свеждат до минимум шансовете да се развие плесен. Можете да консумирате от този кефир по всяко време и да го допълвате с прясно направен същия ден.

В допълнение към полезните бактерии и дрожди, кефира съдържа минерали и незаменими аминокиселини, които помагат за поддръжката на тялото с лечебните си функции. Триптофан, един от основните аминокиселини в изобилие в кефира е добре познат с релаксиращ ефект върху нервната система. Кефирът предлага изобилие от калций и магнезий, които също са важни минерали за здравословното състояние на нервната система. Диетата с кефир може да има особено успокояващ ефект върху нервната система. Кефирът съдържа достатъчно фосфор, вторият по съдържание минерал в тялото ни, който подпомага използването на въглехидрати, мазнини и протеини, растежа на клетките и поддръжка на енергията. Кефирът е богат на витамин В12, В1 и витамин К. Той е отличен източник на биотин, витамин B, което помага за усвояване в тялото и на други B витамини като фолиева киселина, пантотенова киселина и В12.

Ползата от кефира за здравето
Произходът на кефира е от Кавказкия регион. Думата, "кефир", обаче идва от две персийски думи, kef (кеф), което означава пяна, и shir , което означава мляко. Благодарение на ползата за здравето от кефира, както и уникалната му микробиология, тази ферментирала напитка от мляко се смята за чудо.
Ползата от кефира се дължи главно на големия брой полезни микроорганизми, намерени в кефирените зърна. Тези полезни микроорганизми играят жизненоважна роля за подобряване на общото здравословно състояние и благосъстоянието на индивида, чрез подобряване на храносмилателната ни система. Някои от най-важните ползи за здравето ни от кефира са:
- Кефирът е антибиотик и има противогъбични свойства. Той е полезен при условия, подобни на кандидоза (гъбична инфекция), сърдечни болести и ХИВ / СПИН.
- Кефирът ни предоставя полезни микроорганизми, които могат да подобрят храносмилането, да облекчат някои често срещани проблеми с храносмилането, като газове, подуване на корема, лошо храносмилане и т.н. Той може да осигури редовно движение на червата, да се излекува запек. Ензимите, които се намерат в кефира могат да бъдат особено полезни за хората с непоносимост към лактоза.
- Освен полезни микроорганизми, кефира съдържа много важни витамини и минерали. Той е богат източник на витамин А, В2, В12, К и Г. Най-важните минерали, открити в кефир са, калций, фосфор и магнезий.
- Кефирът може да очисти дебелото черво и да разреши всякакви видове чревни проблеми. Той може да помогне при възпалителни заболявания на червата.
- Кефирът може да лекува редица здравословни проблеми, като гастрит, панкреатит, екзема, стомашни язви, псориазис, ревматизъм, артрит и подагра, остеопороза, анемия и повредена лигавица на червата (Leaky gut syndrome).
- Кефирът има стимулиращ ефект върху имунната система и по този начин, може да се подобрят способностите за борба с болестите.
- Кефирът може да намали риска от някои видове рак, включително рак на дебелото черво, като пречи на растежа на раковите клетки.
- Кефирът действа успокоително, благоприятства за поддържане на здравословна нервна система. Това свойство на кефира се дължи на наличието на аминокиселини "триптофан”.
- Кефирът е антиоксидант и може да неутрализира свободните радикали, които увреждат клетките на тялото и окисляването на тъканите. Чрез намаляване на въздействието на свободните радикали, кефира може да забави процеса на стареене.
- Освен тези, други ползи на кефира за здравето включват, контролиране на акне, нарушения на съня, депресия, астма, бронхит, хипертония, диабет, синдром на хроничната умора, алергии, колит, диария и др.

Кефирът е доста лесно смилаем и може да се приема от деца много добре. Той е източник на протеини и много незаменими аминокиселини. Да обобщим, кефира е храна, която действа за детоксикацията на тялото и подобряване на функциите на различните системи на тялото и за насърчаване на здравето. Той също може да помогне и в намаляването на теглото. Като се има предвид всички ползи от кефира за здравето може да се заключи, че въвеждането на кефира в нашата диета е отлична идея за здравословен живот.

 

Реакция на организма: През първите две седмици рязко се повишава активността на стомаха, поради което се повишава газоотделянето. Възможно е да се появи и разстройство, поради което се препоръчва квасеното мляко да се приема вечер, а не сутрин. У хора с болни бъбреци и черен дроб може да се появи едновременно напрежение в съответните области, но скоро то отшумява – лечението в никакъв случай не трябва да се прекъсва.
След бурната реакция на организма, която продължава около 10-12 дни започва подобряването на общото състояние и тонус
. След 20-дневна употреба организмът се чувства много по-добре, а след 2 месеца някои от оплакванията съвсем изчезват.

Квасеното мляко може да се използва за мазане и разтриване на ръцете и лицето, предпазва от бръчки, забавя стареенето на кожата, премахва умората. При полиартрит и ревматизъм се премахва болката – болните места се намазват 6-8 пъти дневно. Всяко натъртване или рана заздравяват много бързо, ако натопен в млякото бинт се сменя 6-8 пъти дневно. На болните от алкохолизъм препоръчвам лечението с кефирна гъба, тъй като тя напълно възстановява обмяната на веществата и лекува заболяванията, възникнали в резултат на злоупотребата с алкохол.
Помнете, че за гъбата са нужни грижи. Отнасяйте се към нея като към малко същество! Излишните гъбки раздавайте на други нуждаещи се хора, но обезателно според инструкцията. Д-р Крохалев Н.И.

Забележка: Много от вас ще си зададат въпроса: Какъв е този кефир за да лекува толкова много болести? Обяснението е много просто. Повечето болести започват от червата или по точно от влошената чревна флора, нарастване или колонизиране на червата с прекалено много вредни микроорганизми (кандида бактерии и др). Кефирът не е лекарство, но той възстановява чревната флора, колонизира я с добри бактерии, когато се взема редовно, малко по малко захранва червата с полезни бактерии и други микроорганизми, които надделяват на вредните и ги унищожават. Така че, токсините и даже някои от тези вредни микроорганизми не могат повече да преминават през чревните стени и да поразяват различни органи в тялото. Затова кефирът е най полезен от всички ферментирали храни, поради изключително богатата си микрофлора за лекуване на най различни заболявания. Така е, и с другите ферментирали храни, като домашно приготвеното кисело зеле и други.

 

Някои свидетелства на хора от различни блогове и форуми:

От десет дни приемам млякото от кефирната гъба. Болна съм, от диабет, базед, невропатия на краката, увреждане на троячен нерв. Всяка вечер се изпотявам по 6-7 пъти. Имам вирус в стомаха и синусите. Нямах сили и енергия.Още втората вечер от приема се почувствах по енергична. На 5-6 ден от приема изпотяванията намаляха на 3-4 пъти. На 9 ден преминаха на един път. От тук нататък ще продължавам да приемам от гъбата защото имам видима промяна и вярвам, че тя ще ми помогне по нататък. Повярвай те и вие и я приемайте и ще разберете за какво става въпрос. Мога да кажа, че това е едно малко чудо.

 

Моята майка никак не беше добре, вярно че беше оперирана от рак на гърдата. На 83 г. е, но геройски издържа. Веднага започнах да и давам кефира  и мога да ви кажа, че за десетина дни направо си промени излъчването, забрави, че е болна. Закарах я на село една седмица да се види с приятелките бабички и след два дни отидох да я видя, беше готова да влезе в лозето...да скубе трева.

 

Аз отглеждам кефирната гъба от една година не защото имам проблем, просто я обичам. Раздала съм на много хора, но повечето се отказват бързо. Тези, които са я задържали, от трима човека чувам, че са си намалили кръвната захар, в едно от конкретните случаи от 11 на 8. На единият от тях му са се оправили и хемороидите.

 

Другото подобрение, което не знам дали се дължи на гъбата, но предполагам (щото друго не съм пила) е, че ми спадна нивото на кръвната захар от 6,4 на 5,8. Което не е никак малко.

 

Бе недоверие , недоверие, ама моя приятелка майка и я излекува от язва на стомаха с упорито пиене точно на кефир. Никой не знае, обаче пък от бъпгарина по-критикар нема! А нема и по-непостоянен. То си има схеми на пиене и лекува. (бел.: браво с хумор!)

 

Здравейте, от около два месеца отглеждам тази гъба, и вече нямам киселини - проблем, от който се оплаквах почти ежедневно. За другите и полезни качества все още не бих коментирала, но съм оптимистично настроена. Пиша, за да предложа от нея. Доста бързо се разраства - за два месеца се удвои в обем.

 

Ние със съпруга мия пием почти 3 месеца и се чувстваме много добре и тонизирани. При мъжа ми изчезнаха киселините, от които постоянно се оплакваше. Препоръчвам я, ако не помогне няма да навреди.

 

Можете да прочетете за кефирната гъба и на следните блогове:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2008/12/29/lechenie-s-tibetska-gyba.271102

http://snow4eva.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/12/19/kefir.457731

 

На този форум може да потърсите някой, който подарява кефирна гъба: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=191239.0;all

От този сайт може да си закупите кефирна гъба: http://www.vselena.com/tibetska_gaba.html

Източници на информация:
http://www.kefir.biz/nutrition.htm

http://www.growyouthful.com/recipes/kefir.php
http://www.seedsofhealth.co.uk/fermenting/kefir.shtml
http://www.kefir.net/benefits.htm
http://www.buzzle.com/articles/kefir-health-benefits.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Kefir



Тагове:   здраве,


Гласувай:
4



1. magnoliya - Отдавна търсих да прочета нещо такова.
26.02.2010 11:25
Може би преди 15 год. ми се наложи да използвам такава гъба. Не бях добре със стомаха, не получих желаното оздравяване от болницата. Една колежка ми предложи гъбата, използвах я към година и нещо. Състоянието ми значително се подобри. Сега сигурно пак ще си търся кефир, защото искам наново да я ползвам.
цитирай
2. plamenshopov - Ферментирали храни!
26.02.2010 17:11
Понякога се налага отново да откриваме ползата и предимствата от ферментиралите храни в сравнение със синтетичните хапчета.
цитирай
3. анонимен - littleowl
24.01.2011 18:15
а някой знае ли кога все пак е противопоказно приемането на кефир?
цитирай
4. анонимен - кефир
24.10.2011 13:37
ако някой иска от гъбата мога да му дам, имам кафе в софия ,може по всяко време, 0898624922 Ели
цитирай
5. анонимен - кефир
01.03.2012 20:39
Добър ден. Аз също продавам кефир по 10лв. Ако искате да се сдобиете с такава кефирна гъба пишете ми на black_shine93@abv.bg
цитирай
6. анонимен - Гъбата не се продава, а се подарява ...
06.06.2012 06:21
Гъбата не се продава, а се подарява за здраве!

цитирай
7. анонимен - Кефирна гъба
23.06.2012 00:34
Раздавам кефирна гъба-от Пловдив съм , но с куриерска фирма мога да я изпратя. Ако се интересувате пишете ми на valiamincheva@abv.bg.
цитирай
8. анонимен - Деси
29.06.2012 12:09
подарявам гъба пишете ми на desis5@abv.bg
цитирай
9. анонимен - кефир
02.10.2012 19:30
здравейте, искам да питам възможно ли е да не ми понася кефира. Пия го от няколко месеца и адски ми харесва на вкус, но в стомаха ми остава тежест, имам чувството, че цял ден там си стои. Ако някой знае нещо по въпроса моля да ми пише. ivapo@abv.bg благодаря ви!
цитирай
10. plamenshopov - Проблеми в стомаха при консумация на кефир!
04.10.2012 05:47
Последният коментар не се показа след одобрението. Ако имате проблеми в стомаха (тежест) може да пробвате да го приемате с някакъв плод, смляни ядки или друго.
Прочетете тази статия:
Мляко и млечни продукти - причина за млечна алергия, лактозна и млечна непоносимост
http://plamenshopov.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/05/28/mliako-i-mlechni-produkti-prichina-za-mlechna-alergiia-lakto.755199

Благословение!
цитирай
11. анонимен - Раздавам кефир
10.10.2012 16:55
Ако някой си търси кефирна гъба нека ми пише на valiamincheva@abv.bg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plamenshopov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1822481
Постинги: 220
Коментари: 279
Гласове: 452
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031