Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2010 03:34 - Полезни ли са минералите за нашето здраве?
Автор: plamenshopov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9760 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.10.2010 19:09


Полезни ли са минералите за нашето здраве?



Нашите телата са буквално, съставени от вещества и елементи от земята (Битие 2:7) И Господ Бог създаде човека от пръст из земята...). Минералите представляват значителна част от организма ни, като например кости, зъби и други. Те са част от камъните и почвата на земята. Ние получаваме минерали необходими за здравето ни от растения, които съответно поглъщат минерали от земята чрез корените си по време на растежа. Когато консумираме тези растения, ние от своя страна усвояваме необходимите ни минерали. Ако ядем месо, ние усвояване на минерали от животните, които са ги абсорбирали от растенията. Ние също така можем да получим минерали и от водата, която пием.
Минералите действат, като активатори на ензимите, а витамините действат в телата ни като кое ензими. Те спомагат за химичния баланс и протичането на всички процеси в тялото ни. Ние имаме нужда от минерали за поддържане здравословното състояние на костите, на кръвта, на телесните течности, на нашата нервна система и на метаболизма. Минералите са жизненоважни за подпомагане на нашите органи, производство на енергия, растеж и са от жизнено значение за възпроизводството и здравето на нашите клетки.
Минералите действат като катализатори за много биологични реакции в тялото, включително мускулните реакции, трансмисия (предаване) на импулси на нервната система, производство на хормони, храносмилане и усвояване на хранителни вещества от храните.
Минералите са важни, колкото витамините, когато става въпрос за цялостното ни здраве и благополучие. Тъй като всички ензимни дейности в тялото изискват минерали, тялото ни не може да използва витамините и другите хранителни вещества без тях.
Минералите взаимодействат с витамините, за да ги направят ефективни и полезни, например цинка променя витамин А в активна форма, така че да може да се използва от нашия организъм.
Някои минерали действат като мощни антиоксиданти, т.е. унищожават свободните радикали. Свободните радикали предизвикат преждевременно остаряване и болести като рак, сърдечни заболявания и други клетъчни увреждания.
Според биохимията минералите са неорганични химически елементи, които не са свързани с въглероден атом. Съществува разлика между минерали и микроелементи. Нуждата ни от минерали се измерва в милиграмове (mg), а нуждата ни от микроелементи (следи от минерали) се измерва в микро грамове.
Цинк, йод, селен, желязо, мед, хром, манган и други се считат микроелементи. Калций, фосфор, магнезий, калий и натрий се считат за елементи (минерали), тъй като телата ни се нуждаят от тях в по-големи количества. Минералите предимно се съхраняват в костите и мускулната тъкан, така че няма възможност за токсичност. Риск от токсичност може да има само когато един изолиран минерал се поглъща без всякакви хранителни вещества, поддържащи кое фактор. Такива ситуации на минерална токсичност са доста редки, защото се натрупват токсични нива само ако масивното предозиране се задържи за продължителен период от време.
Минералите не само работят в комбинация един с друг, но и в комбинация с витамини, протеини, въглехидрати и мазнини.
При изучаване на значението на минералите за здравето на човека, става очевидно важността на запазването на баланса на нивото на минерали във всички органи, тъкани и клетки на човешкото тяло.
Още през 1964, двама изследователи (учени) пишат; "Дори малки отклонения от обичайния състав на минералите във вътрешността на клетката, могат да имат дълбоки физиологични последици...”
Въпреки, че минералите са малка част от общата телесна маса, те са от съществено значение за много функции на тялото, включително транспортирането на кислород, функциониране на нервната система и стимулиране на растежа, поддръжка и ремонт на тъканите и костите.
Има много различни минерали. Описание на най важните от тях ще ни даде добра представа за жизненото им значение за здравословния ни живот.

Бор (Boron) е микроелемент (следа от минерал), за който е доказано, че значително намалява влиянието на загубата на калций, магнезий и по малко фосфор при жени след менопауза и повишаване на кръвното ниво на най-активната форма на естроген. Бор също помага в защитата срещу деминерализацията на калций, магнезий и фосфор в костите. Повечето хора нямат недостиг на бор, но при възрастните е добре да приемат не повече от 2-3 мгр на ден за подобряване на абсорбцията на калций.
Източници на бор: ябълки, моркови, грозде, листни зеленчуци, ядки (бадеми), круши, пълноценно зърно, стафиди сушени сливи.

Калций (Calcium, 7% присъствие в тялото) - минерал
Калцият е от жизненоважно значение за здравословното ни състояние на зъбите и костите. Калциевия фосфат е минерален комплекс, който играе важна роля за здравината и плътността на костите. Калцият помага да се поддържа нормална сърдечна дейност (регулира пулса), от съществено значение е за комуникацията (предаването на сигнали) в нервната система. Калцият също подпомага растежа на мускулите, регулира мускулната контракция (превенция от спазми, схващания) особено по време на менструалния цикъл. Подпомага кислородния транспорт, клетъчната секреция на течности и ензимната активност (поддържа клетъчните мембрани), подпомага кръвта да се съсирва при нараняване. Калцият може да помогне за предотвратяване на рак на дебелото черво, понижава кръвното налягане, както и при предотвратяване на остеопорозата. Недостатъчен прием на калций, лошо усвояване или загуба чрез урината и изпражненията може да доведе до различни симптоми.
Симптоми показващи липса на калций:
- деформиране на костите и забавяне на растежа при децата
- крехки кости при възрастни хора, чести счупвания, кариес
- високо кръвно налягане, висок холестерол, сърцебиене
- безсъние, изтръпване на раменете или краката, нервност
- екземи, чупливи нокти
- мускулно схващане, болки в ставите, артрит
- недостиг на калций съдейства за остеопороза
Превишаване на дневните дози също може да доведе до проблеми.
Източници на калций: млечни продукти (прясно и кисело мляко, сирене, извара и др.), консерва риба с костите (сардина, скумрия), зелени листни зеленчуци. Голямо съдържание има в семена от сусам, захарна меласа, броколи, варен спанак, сушени смокини, бадеми, бирена мая, зеле, моркови, листа на глухарче, кресон (water cress), овесени ядки, сливи, суроватка и др. Билки: копър, чубрица, коприва, лайка, глухарче, магданоз, мента и др.
Забележка: Лизин (Lysine, алфа аминокиселина) е необходим за усвояването на калция. Лизин (Lysine) се съдържа в сиренето, яйцата, рибата, млякото, червеното месо, соя продуктите, картофите и маята.

Хром (Chromium) е микроелемент, необходим за метаболизма на гликозата, като енергиен фактор. Участва при синтезирането на холестерол, мазнини и протеини. Хромът спомага да се поддържа нивото на кръвната захар при хипогликемия и диабет чрез подобряване на ефективността на инсулина. Хромът също може да играе роля при намаляване на теглото, като поддържа мускулните тъкани при загубата на мазнини.
Симптоми показващи липса на хром:
- инсулинова съпротива (състояние на клетките, при което наличието на инсулин не им влияе), hyperinsulinemia
Даже и малка липса на хром може да доведе до:
- безпокойство, умора
- повишаване на кръвната захар
- високо кръвно налягане
- ниски нива на HDL холестерол
Недостиг на хром повишава риска от сърдечни заболявания, от артериосклероза. Предозирането с хром е токсично, води до дерматити, язва на стомаха и червата, поврежда бъбреци и черен дроб. При диабетици не се препоръчва приемане на хром.
Източници на хром: маруля, стар лук, домати, пълноценно зърно, царевица, трици, картофи, черен дроб, бирена мая и др.

Медта (Copper) е микроелемент, участващ в ензимните процеси. Медта се намира в големи количества в черния дроб и мозъка ни. Медта е важна за производството на червени кръвни клетки, хемоглобин и за костите. Работи в синхрон с витамин С и цинк. Спомага за усвояването на желязото, на тироидната жлеза да функционира нормално. Медта също играе съществена роля за вкусовите ни способности, за косата и цвета на кожата. Медта помага за силна и гъвкава съединителна тъкан, на ставите и на нервната система.
Симптоми показващи липса на мед:
- желязо дефицитна анемия, обща слабост
- лесно спукване и прекъсване на кръвоносни съдове
- проблеми на ставите и костите
- висок LDL и нисък HDL холестерол
- чести инфекции
- косопад и промяна в цвета на кожата
- затруднено дишане и нарушено сърцебиене
- възпаления по кожата
Предозирането с медта е токсично, свързано с депресия, повдигане, нервност, болки в ставите и мускулите.
Източници на медта: говежди (телешки) дроб, леща, зелените листа на ряпа, захарна меласа, спанак, зелени листни зеленчуци, семе от сусам, патладжан, кашу, бадеми, авокадо, цвекло, чесън, гъби, ечемик, овесени ядки и др.

Германий (Germanium) е микроелемент, който подобрява клетъчната оксидация. Помага срещу болка, поддържа имунната система, освобождава тялото от токсини и отрови. Чрез храни, които съдържат органичен германий се повишава клетъчната оксидация. Установено е, че 100-300 мгр от германий на ден помага срещу артрит, хранителна алергия, кандида, хронични инфекции, рак, повишава холестерола.
Източници на германий: чесън, лук, алое вера, жен-шен (ginseng). Най добре е да се приема чрез храна, която съдържа германий.

Йод (Iodine) е микроелемент, използван от щитовидната (тироидната) жлеза за производство на тироксин, хормон, който регулира производството на енергия, (метаболизиращ излишните мазнини), телесната температура, дишането, мускулния тонус и здравето на тъканите. Йодът поддържа кожата, нервите, репродуктивния процес и предпазва от гуша.
Симптоми показващи липса на йод в храната:
- гуша (увеличаване на щитовидната жлеза)
- умора, слабост
- депресия
- напълняване
Източници на йод: водорасли (най много), млечни продукти (прясно и кисело мляко, сирене), варени яйца, ягоди и др. Някои храни блокират приема на йод, като бяло зеле, къдраво зеле, праскови, спанак и ряпа.

Желязо (Iron) е микроелемент от жизнено значение за производството на хемоглобин, образуването на червени кръвни клетки и оксидиране на червените кръвни клетки. Желязото повишава качеството на кръвта и следователно, съпротивата на организма към болести и стрес. Най много желязо се намира в кръвта. Желязото подобрява кръвообращението, храносмилането, отделянето и дишането. Желязото дори спомага подобряване на емоционалното състояние: оптимизъм, жизненост, смелост и воля, памет и мотивация. Желязото е необходимо за поддържане на здравословна имунна система (устойчивост на вируси). Недостатъчно наличие на желязо в организма може да се причини от бедна диета, паразитна инфекция и вътрешни кръвоизливи, менструално кървене, прекалена консумация на кафе и чай. В някои случаи липса на витамин B6 и B12 е причина за анемия.
Симптоми показващи липса на желязо:
- желязо дефицитна анемия, нисък хемоглобин
- умора, слабост, липса на концентрация
- косопад
- световъртеж, главоболие
- апатия и депресия
Източници на желязо: варена соя, варен спанак, варена леща, тофу, ленено семе, тиквени семки, сух боб, коприва, бирена мая, черен дроб и др. Зелените листни зеленчуци (Витамин C) спомагат усвояването на желязото до 30%, особено листата от глухарче.

Магнезий (Magnesium) е минерал, който най много се намира в костите (60-65%) и в мускулите (25%), както и в другите клетки. Важен катализатор на ензимната активност, особено тези свързани с производството на енергия. Спомага за трансмисията на мускулните и нервни импулси, поддържа pH баланса на тялото. Спомага да се разтворят калциево фосфатните камъни в бъбреците. Намалява нивото на холестерола и предпазва от преждевременно раждане. Магнезия заедно с витамин B6 служи за превенция срещу калциево оксалатни бъбречни камъни.
Симптоми показващи липса на магнезий:
- раздразнителност, нервност
- депресия, световъртеж, мускулна слабост, спазми, потръпване на мускулите
- лошо храносмилане, рязко сърцебиене, пристъпи, раздразнителност, внезапно гневно избухване
- високо кръвно налягане, безсъние, хронични болки
- недостиг на магнезий се свързва с диабет, причинява сърдечно съдови проблеми, раздразнимо черво (IBS)
Източници на магнезий: ябълки, кайсии, авокадо, банани, захарна меласа, бирена мая, смокини, чесън, грейпфрут, зелени листни зеленчуци, водорасли, лук, просо, ядки, праскови, пълноценно зърно и др.

Манган (Manganese) е микроелемент, необходим за производството на ензими, които са от съществено значение за метаболизма на белтъчините и мазнините, регулирането на кръвната захар. Манганът поддържа здравословното състояние на костите и хрущялите, нервите, имунна система, нивото на кръвната захар и защитава клетките от свободни радикали. Спомага за синтезиране на мастни киселини и холестерол, стимулира тироидната жлеза. Манганът помага на клетките да абсорбират хранителните вещества, като биотин (витамин H), тиамин (B1), витамин C и холин (B4).
Липсата на манган при хората е много рядко.
Симптоми показващи липса на манган:
- липса на мускулна координация и баланс
- гадене, повръщане
- висока кръвна захар
- сърбежи по кожата, косопад
- намален слух, нисък холестерол
- проблеми с репродуктивната система
Източници на манган: малини, ананас, спанак, маруля, захарна меласа, грозде, чесън, овесени ядки, зелен боб, канела, мента, мащерка, турмерик (куркума), просо, ечемик, смокини, черен пипер и др.

Молибден (Molybdenum) е микроелемент, необходим в много малки количества за азотния метаболизъм. Спомага в крайната фаза за превръщане на пурина (purines) в пикочна киселина. Спомага също и на нормалната клетъчна функция. Липса на молибден при по възрастите мъже може да причини импотентност. Тези, които приемат много преработена храна рискуват недостиг на молибден.
Симптоми показващи липса на молибден:
- при възрастни мъже - импотенция
- проблеми с устата, венците и може да е причина за рак
Източници на молибден: бобови растения, зърна, грах и тъмно зелени листни зеленчуци.

Калий (Potassium) е минерал, който играе голяма роля за здравословното състояние на нервната система, мускулните контракции и нормалния сърдечен ритъм. Калият стабилизира кръвното налягане и помага в електрохимични процеси, като поддържа електролитния и киселинен баланс на тялото. Калият е много важен за химическите реакции вътре в клетката, като регулира трансфера на хранителните вещества в клетката. Съдейства за предаване на електрохимичните импулси. Калият е доказано, че съдейства за предотвратяване на инсулт (сърдечен удар) и работи заедно с натрия да поддържа добър баланс на водата в нашето тяло.
Симптоми показващи липса на калий:
- суха кожа, чувство на студ, мускулна слабост
- чувство на объркване и смущение, слаб рефлекс
- раздразнителност, нервност, депресия, безсъние
- мускулна умора, сърдечни проблеми, неравномерен пулс
- хронична диария или констипация
- отоци, периодично главоболие
- нетолерантност към гликоза
- задържане на сол и протеини в урината
Източници на калий: млечни продукти, риба, месо, пиле, бобови растения (сух боб „lima”, леща), зеленчуци, пълноценно зърно. Най голямо е съдържанието в сух боб „lima”, печена тиква, варена соя, авокадо, варен спанак, папая, леща. Съдържанието е високо също в кайсии, банани, захарна меласа, ядки, смокини, картофи, бирена мая, стафиди, коприва, градинска чубрица, червена детелина.

Селен (Selenium) е основен минерал и спомага за предотвратяването на оксидативния стрес, което представлява прекалена оксидация на клетките, при което се повишава много тяхната активност. Селенът действа като антиоксидант за предотвратяване на свободните радикали. Той е от съществено значение за нормалната функция на щитовидната жлеза. Известен е с превантивната си активност срещу рак. Селенът работи заедно с витамин Е, C, B3. Спомага за поддържането на сърдечния мускул и влияе на имунната система.
Симптоми показващи липса на селен се определят трудно, понякога се свързват с:
- изтощение
- нарушаване на растежа
- инфекции, стерилност, артрит, проблеми с черния дроб
Източници на селен: риба треска, риба тон, телешки черен дроб, горчица, сьомга, варени яйца, варен ечемик, пилешко, пуешко, телешко месо, чесън и др.

Силикон (Silicon) e микроелемент, необходим за формирането на колагена за костите и свързващите тъкани, за здрави нокти, кожа и коса. Спомага за гъвкави артерии и играе голяма роля за предотвратяването на сърдечносъдови заболявания. Противодейства на алуминия в тялото и е превенция срещу болест на Алцхаймер. Съдържанието на силикон в тялото намалява с възрастта.
Източници на силикон: люцерна, цвекло, кафяв ориз, билки: хвощ, bell peppers, соя, зелени листни зеленчуци, пълноценно зърно.

Натрий (Sodium) е минерал, който се намира най много в солта (натриев хлорид). Необходим е за поддържане на водния баланс в тялото и pH на кръвта. Необходим е за стомаха, нервната система и мускулите.
Симптоми показващи липса на натрий:
- дехидратация на организма
- схващане, мускулна слабост, повдигане, повръщане
- депресия, чувство на объркване, халюцинации, главоболие
- световъртеж, умора, газове, ниско кръвно налягане
- сънливост, отпуснатост, летаргия, загуба на памет, лоша координация
- сърцебиене, чести инфекции, припадъци и пристъпи
- загуба на тегло
Прекалена употреба води до отоци, високо кръвно налягане, болести на черния дроб и бъбреците.
Натрия се съдържа във всички храни. Съдържанието в солта (NaCi) на натрий е приблизително 40%.

Сяра (Sulphur) е киселинно формиращ минерал, който е част от химическата структура на много аминокиселини. Сярата дезинфектира кръвта, помага на тялото в съпротивата срещу бактериите и защитава протоплазмата на клетките. Стимулира жлъчната секреция, защитава от токсини и радиация, необходим е при синтеза на колаген. Играе критична роля в черния дроб за детоксикация.
Източници на сяра: брюкселско зеле, чесън, зеле, яйца, сух боб, лук, пшеничени ядки (wheat germ), ряпа, билки:хвощ и др.
Сярата е съществена съставка в чесъна, което го прави да се нарича „царя на билките”.

Ванадий (Vanadium) е микроелемент, необходим за клетъчния метаболизъм и за формирането на костите и зъбите. Играе роля при възпроизвеждането и растежа.
Симптоми показващи липса на ванадий:
- сърдечно съдови заболявания
- бъбречни заболявания
- стерилитет
Ванадия не се абсорбира много лесно.
Източници на ванадий: копър, риба, маслини, месо, репички, растително олио, пълноценно зърно и др.

Фосфор (Phosphorus) е минерал и работи в тялото в комбинация с калция. Нормалното съдържание на фосфор в тялото съдейства за кръвния поток към зъбите, костите и захранва мозъка и нервите. Намира се в тялото в комбинация с други съставки. Фосфорът е част от енергийната транспортна система в тялото и е компонент на фосфолипидите. Повече от 65% от фосфора се намира в костите и зъбите. Фосфорът се абсорбира в организма чрез тънките черва. Органичната му комбинация се нарича phytic acid. Ако няма наличие в стомашния сок на ензима phytase се абсорбира в много малки количества. Фосфорът е важен не само за правилната усвояване на калция, но и на желязото, магнезия, натрия и калия. В комбинация с калция захранва нервната система и съдейства за нормалната функция на сърцето и бъбреците. Използва се при метаболизацията на въглехидратите и мазнините и за поддържане на нормален pH фактор на кръвта.
Симптоми показващи липса на фосфор:
- загуба на тегло, забавяне на растежа
- намалява половата мощ
- обща слабост, недостатъчна функция на нервната система и мозъка
Източници на фосфор: пълноценно зърно, мляко, риба, моркови, зелени листни зеленчуци, боровинки, малини, стафиди, кайсии, соя, леща и др.

Хлор (Chlorine) съществува в нашето тяло под формата на сол (хлорид), по специално в клетъчната течност. Важен е за правилното разпределение на въглеродния двуокис и осмотечното налягане в тъканите. Спомага срещу натрупване на мазнини и за автоинтоксикация на организма. Използва се заедно с калия. Отговорен е за производството на hydrochloric acid в стомаха за усвояването на протеините и за поддържане на водния и електролитен баланс на тялото. Недостиг се получава при прекалено изпотяване (спортуване).
Симптоми показващи липса на хлор:
- косопад и проблеми със зъбите
- нарушено усвояване на хранителните вещества
- схващане на мускулите
Източници на хлорид: каменна и морска сол, ечемик, жито и други зърнени храни, зелени листни зеленчуци, диня, ананас и др.

Цинк (Zink) е микроелемент и неговото наличие е установено в цялото ни тяло. Цинкът е важен регулатор на генетичната ни активност, особено важен е за прочитане на генетичните инструкции и ако няма достатъчно цинк в храната ни тези инструкции могат да не се прочетат или да се прочетат неправилно. Когато цинкът се използва с витамин А, улеснява здравословната функция на простата жлеза. Цинкът укрепва имунната система, влияе на вкусовите ни усещания и мирис (протеин Gustin), ставите и съединителната тъкан, клетъчното делене, ремонт и растеж и помага на функция инсулина (ускорява реакцията при понижаване на кръвната захар). Използване на таблетки, съставени от цинк глюконат спомагат да се излекуваме по бързо от настинка. Цинкът спомага храносмилането и обмяната на веществата, като усвояването на фосфор и протеини. Играе важна роля при заздравяването на рани и изгаряния. Цинк насърчава и подкрепя нашата репродуктивна система чрез подпомагане на развитието и улесняване на овулацията и оплождането сперматозоидите. Цинкът е съществена част от над 200 ензими, участващи в храносмилането, обмяната на веществата, размножаване и заздравяването на раните, важна роля в имунната реакция, важен антиоксидант.
Симптоми показващи липса на цинк:
- поврежда усещането за вкус и мирис
- депресия, липса на апетит
- подтиска растежа при деца
Метален вкус в устата може да е причина за отравяне с цинк. Също болки в стомаха, повдигане, повръщане, спазми, диария с кръв може да са причина от отравяне с цинк.
Източници на цинк: варен спанак, говеждо (телешко) и агнешко месо, варени аспержи, Swiss chard и Collard greens, запарено броколи, сироп от клен, зелен боб, тиквени семки и др.
Минерали като цинк и желязо като добавки, трябва да се взимат по различно време.

От тези описания на по важните от минералите можем да разберем, колко са необходими за нашия живот и здраве. В известен смисъл, може да се каже, че ние сме минерали. Ние получаваме минерали чрез консумация на растения, месо и вода, но понякога това може да не бъде достатъчно поради прекалено много замърсяване на почвите. Ефикасният начин за нас да се снабдим с минерали, от които се нуждаем е чрез добавки. За повечето от нас е най-полезно да използваме естествени мултивитамини и минерални формули, отколкото да се опитваме да вземаме индивидуални минерални добавки, но зависи от случая. Това е така, защото минералите и витамините са синергични в техните комбинации, пропорции, взаимодействия и благоприятни ефекти. Допълване на нашата диета с формули, състоящи се от естествени витамини и минерали е от жизнено значение за нашето здраве.

Минерална абсорбция
Всеки човек поглъща минерали в малко по-различен начин - процес, наречен биохимична индивидуалност. Според Л. Пайк Рут и Митра L. Браун в книгата си "Хранене: Интегриран подход. "Какъвто и да е, хранителния потенциал на дадена храна, приноса и не съществува, ако не преминава теста на усвояването. Тези хранителни вещества, които не са били прехвърлени чрез клетките на чревната лигавица, за да влязат в обръщение, все също не са приети или не сме ги яли. Разнообразието на хранителни вещества в организма, които са били предоставени чрез поглъщане на различни храни трябва да бъдат транспортирани чрез кръвоносната система в течната микросреда на клетките. Тогава те могат да послужат за крайната цел - участие в дейностите на метаболизма на клетките, от което зависи живота на нашия организъм "
Абсорбцията на минерали, зависи от много различни фактори и не на последно място е възрастта, както и продукцията на стомашна киселина, баланса на чревната флора, наличието или липсата на чревни заболявания и паразити, както и размера на диетични фибри в храната.
Стареенето, увеличава риска от стомашна атрофия, състояние, което често се асоциира с намалена секреция на солна киселина в стомаха. Проблем се получава, когато нивото на продукцията на солна киселина намалява и от там способността на организма да усвоява минералите от храната. Тази неспособност да се абсорбират адекватно минералите се свързва с възрастта дегенерация.
Стомашна атрофия или условия, като achlorhydria (липса на стомашна киселина) или hypochlorhydria (недостатъчна стомашна киселина) също може да наруши абсорбцията на организма от важни минерали. Achlorhydria е била открита и при деца напет или шест години. Hypochlorhydria, обаче се наблюдава след 35-годишна възраст. Смята се, че между 15-35 процента от възрастните над 60-годишна възраст имат някаква степен на стомашна атрофия, включително hypochlorhydria.
Усвояването и ефективното използване на минералите в организма също може да бъдат засегнато от голямото съдържание на минерални замърсители като алуминий, арсен, кадмий, олово и живак. Тези токсични минерали може да имат "не балансиран" ефект върху клетките на организма. Кадмия, например е един замърсител на въздуха от цигарен дим и промишлените емисии. Експериментално е известно, че причинява хипертония, ракови заболявания и имунни заболявания. Кадмия действа като агент на класическия стрес. Той също е причина за затруднения при учене. За разлика от оловото, което има кратък полу живот в човешката тъкан на от 30 до 100 дни, кадмия има период на полуразпад между 10-30 години.
Кадмий се натрупва в клетките, които са най-злокачествени, при рак на простатата например. Съществува линейна връзка между степен на злокачествено заболяване и съдържание на кадмий.
Последните изследвания показват, че достатъчно голям прием на важни минерали и микроелементи могат да предотвратят и да се намали влиянието на отравянето от екологични замърсители, като съответно се повиши способността за работа и учене. Те могат да защитават организма от действието на токсични минерали. Минерали, които предпазват от кадмий и други несъществени минерални замърсители са изброени по долу.

Оптимални минерални нива



Минерали и микроелементи не съществуват сами по себе си, но в съотношения помежду си. Твърде много от един елемент може да доведе до дисбаланс и в резултат заболяване, а не на липса на заболяване. Фактори като диета, способност на абсорбция и токсичност играят голяма роля в поддържането на баланса на микроелементите в организма.
Минерали за които се изисква достатъчно стомашна киселина за да се абсорбират: хром, манган, мед, молибден, желязо, селен, магнезий и цинк.

Минерали, които са замърсители и как да им противодействаме.
От (NFM 38) NFM’s Nutrition Science News 1 December 1995.
Алуминий, засяга стомаха, костите и мозъка. Възможно противодействие е магнезий. Няма други известни.
Арсен, засяга клетките (клетъчния метаболизъм). Възможно противодействие е селен, йод, калций, цинк, витамин C, серни амино киселини.
Кадмий, засяга бъбреци, сърце, кръвоносни съдове водещи до мозъчните рецептори за апетит и мирис, причинява рак. Възможно противодействие е цинк, калций, витамин C, серни амино киселини.
Олово, засяга кости, черен дроб, панкреас, сърце, мозък, нервна система. Възможно противодействие е цинк, калций, витамин C, E, серни амино киселини.
Живак, засяга нервната система, центровете за апетит и болка в мозъка, имунната система, клетъчните мембрани. Възможно противодействие е селен, пектин, витамин C, серни амино киселини.

Симптомите от недостиг на минерали са многообразни и понякога са свързани с недостиг не само на един минерал. Някои от симптомите за недостиг на един минерал са подобни със симптомите на друг минерал. Понякога когато се наблюдаваме можем да забележим склонност да предпочитане едни или други плодове и зеленчуци повече от други. Може би причината е наличие на минерали и витамини, от които нашия организъм се нуждае. Препоръчва се минералите и витамините да се вземат заедно с храна (по време на хранене), а не отделно. Недостига на минерали и витамини може да доведе до най различни симптоми и заболявания.

Забележка: Жизнено важните минерали могат да се приемат под формата на мулти витамини, където освен витамини се съдържат и минерали. За предпочитане са тези които са на капсули или на прах. Най добре е да се приемат по малки количества през целия ден. Например, съдържанието на капсулата или праха може да се сложи в 0.5 литрова бутилка с минерална или изворна вода заедно с 1 ч.л. мед или захарна меласа за вкус, да се раздруса докато се разтворят и да се пие по време на хранене.
Много богати на минерали са
- сусамово семе, съдържа: мед, манган, калций, магнезий, желязо, фосфор, цинк, витамин B1 (тиамин), фибри.
- захарна меласа
(меласата почти не е сладка с горчив вкус, получава се при третото преваряване на захарта, като страничен продукт), съдържа: манган, мед, желязо, калций, калий, магнезий, селен, витамин B6
- зелените листни зеленчуци, съдържат малко калории и мазнини, богати са на протеини, фибри, желязо, калций и витамин C. Например: зелените листа на червеното цвекло, маруля, спанак, праз, коприва, глухарче, листа на ряпа, кресон (water cress), чубрица (подправка), зелен лук и чесън и др.


За установяване на недостиг на минерали в организма може да се направи анализ или тест на косми от косата (Hair Mineral Test).
Д-р Вилхелм Шуслер (Wilhelm Schussler, 1821-1898), доктор по медицина, химик и физик създаде система наречена Биохимия - химия на живите тъкани.
Неговата теория е, че от дефицит на минерални вещества в организма се проявяват болести и че до връщане на тези минерали, лечение няма да има.
Но за това ще говорим в друга публикация. V1.0.2

Не забравяйте да пиете достатъчно вода! (Ти не си болен, а просто си жаден - книга от д-р Батманжелидж)
Обезводняването, както пряко така и косвено потиска имунната система в целия организъм.
1. Водата е основният разтворител за всички храни, витамини и минерали, като участва в метаболизма и асимилирането.
2. Водата увеличава степента на абсорбиране на важните вещества от храната.
3. Водата транспортира всички субстанции в тялото.
4. Водата е жизнено необходима за ефикасността на имунната система в борбата с различните инфекции и раковите клетки.
5. Водата помага да се преодолее зависимостта от наркотици, кофеин, алкохол и лекарства у прекъсналите употребата им.
6. Водата предотвратява констипацията (запек).
7. Водата намалява риска от сърдечни пристъпи и инсулти.
8. Водата предотвратява запушването на артериите в сърцето и мозъка.
9. Водата помага за намаляване стреса, безпокойството и депресията.
10. Водата въстановява нормалния ритъм на съня.

Най важното е да предпазим нашия организъм от дехидратация или обезводняване като пием на ден достатъчно вода (6-8 чаши). Приемането на достатъчно вода дневно спомага за отмиването на токсичните отпадъци от различните части на тялото и облекчава работата на черния дроб и бъбреците, които ги обезвреждат. Не замествайте водата с кафе, чай, кока кола или други безалкохолни напитки, които са диуретични. Натурални сокове приемайте допълнително. Вода трябва задължително да се пие половин час преди ядене (1-2 чаши) и 2-2.5 часа след ядене (1 чаша).

Недостигът на вода и минерални соли (сол) потиска имунната система и активността на нейните клетки, които се борят с различни болестни състояния.
Прочетете статиите за ползата от солта и водата при лекуване на много болести:
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/p/blog-page_13.html

Източници на информация:
http://www.selfgrowth.com/articles/The_Vital_Importance_Of_Minerals_For_Our_Health.html
http://www.personalhealthfacts.com/minerals2.html
http://www.whfoods.com/
http://www.vitaminsdiary.com/minerals/phosphorus.htm
Prescription for Nutritional Healing, second edition, James F. Balch, M.D., Phyllis A. Balch, C.N.C
Nature - Your Guide to Healthy Living, A. Vogel

 

http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2010/02/blog-post_21.html

Благословение и изцеление ви желая!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/




Гласувай:
2
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: plamenshopov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 719562
Постинги: 177
Коментари: 248
Гласове: 426
Календар
«  Ноември, 2014  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930