Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2010 01:16 - Здравето ни, на което не обръщаме внимание!
Автор: plamenshopov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 14303 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 11.02.2010 04:40


Здравето ни, на което не обръщаме внимание!
image

Ние много често не обръщаме внимание на здравето си. Бог ни е дал (създал) един съвършен организъм, който се състои от следните системи: опорно-двигателна система, сърдечно-съдовата система, храносмилателна система, ендокринна система, покривна (обвивна) система, отделителна система, лимфна система, имунна система, дихателна система, нервна система и полова система.
Една от най важните е имунната система. Имунната система е система от биологични структури и процеси в организма, която ни предпазва от заболявания чрез идентифициране и убиване на патогените и туморните клетки. Необходимо е имунната система да различава всички видове агенти от вирусите до паразитните червеи в организма от собствените здрави клетки и тъкани, за да функционира правилно. Откриването е сложно, тъй като патогените се развиват бързо, произвеждат адаптации, които избягват имунната система и позволяват на патогените успешно да заразят техните домакини.
За да се справи с това предизвикателство, множество механизми се включват, които откриват и неутрализират патогените. Дори прости едноклетъчни организми като бактериите притежават ензимни системи, които предпазват от вирусни инфекции. Имунната система се състои от много видове протеини, клетки, органи и тъкани, които си взаимодействат в сложна и динамична мрежа. Човешката имунна система се адаптира с течение на времето да различава определени патогени по-ефективно. Този процес се нарича адаптация, "адаптивен имунитет" или "придобит имунитет" и създава имунологична памет. Имунологичната памет, създадена от първоначалния отговор на специфични патогенни организми, предвижда засилен отговор при среща отново със същите патогенни организми. Този процес на придобития имунитет, е в основата на ваксинация.
Нарушения при имунната система може да доведе до заболяване. Имунна недостатъчност се получава, когато имунната система е по-малко активна от нормалното, в резултат на повтарящи се и живото застрашаващи инфекции. Имунната недостатъчност може да бъде в резултат на генетични заболявания, като тежка комбинирана имунна недостатъчност, или да бъде произведена от фармацевтични продукти или инфекция. За разлика, автоимунните заболявания са резултат от хипер активност на имунната система, която атакува нормалните тъкани, както ако те бяха чужди организми.
Как да укрепим имунната си система? Първо трябва да променим начина си на хранене. Постепенно трябва да преминем към здравословен начин на хранене, като дадем възможност на организма или по специално на храносмилателната ни система да се адаптира. Този процес не е лесен и изисква волеви усилия. При всички случаи, нашите усилия ще бъдат възнаградени с едно по добро здраве, жизнена енергия, радост, желание за живот, творчество и други. Накратко, в нашето хранене трябва да включим постепенно повече сурови зеленчуци и плодове, пълно зърнест хляб. Да включим повече зелени листни зеленчуци, като спанак, маруля, листа от глухарче, магданоз, киселец, лапад, лобода, листа от червено цвекло и други. Да използваме също достатъчно подправки, които спомагат на храносмилането. Различни видови сурови ядки, като орехи, лешници, бадеми и други. Семена, като ленено семе, сусамово семе и други. Да включим в храната си много фибри, които помагат на отделителната система и за очистването на организма, понижават холестерола и кръвната захар. Има два вида фибри, водоразтворими и не водоразтворими. Овесените ядки са отличен източник и на двата вида фибри. Елдата (гречка) и просото за също полезни. Можем да включим към сутрешната закуска от овесени ядки 1-2 лъжици трици, смлени ядки или семена. Ечемикът (pearl barley) също съдържа двата вида фибри (подробно обяснение за фибрите по долу). Много лесно се приготвя супа от ечемик (barley soup).
Рецептата (за 4-ма) е следната: 1.25 л. вода, 2-3 с.л. ечемик. Вари се на слаб огън 20-30 мин. След това се прибавя 1 с.л. доматено пюре, малко нарязан лук и чесън, подправки: чубрица, мащерка, риган, базилика и други, половин ч.л куркума (турмерик), сол на вкус и малко олио и се оставя още 5-6 мин. Оризът, спагетите и макароните не трябва да се преваряват. Трябва да обърнем внимание и на ферментиралите храни, като домашно приготвено кисело мляко с живи бактерии, домашно приготвено зеле и други, които са източник на добри бактерии. Чревната флора трябва да бъде захранена с добри бактерии. Изпиването на чаша зелева чорба (сок от кисело зеле) сутрин на гладно прочиства червата и може да премахне главоболие, нарушен сън и други.
Трябва да изключим захарта и захарните изделия, да намалим кафето и чая, да сведем до минимум алкохола, освен чаша (може и две по изключение) червено вино за вечеря. Да избягваме рафинираните и преработени храни (преработените меса, като салами, кренвирши съдържат много консерванти). Билковите чайове са диуретични и не трябва да прекаляваме с тях (освен, ако ги ползваме за лечение), защото обезводняват организма. Необходимо е на ден да приемаме 6-8 чаши изворна вода (водата от крана съдържа хлор, трябва да се превари и да се остави на открито, за да се изпари хлора). Да не прекаляваме с газираните напитки (повечето съдържат аспартам, като подсладител или много захар). Да премахнем от употреба готварската сол (съдържа 5% примеси, някои от тях са отровни) и да я заместим с не рафинирана морска или каменна сол. Солта е полезна и не трябва да се лишаваме от нея. Качествената сол е много добър антибиотик и много добро антипаразитно средство.
Бог е снабдил нашия организъм с една чудесна система за ранно предупреждение и това са симптомите. Ние не се разболяваме веднага, просто не обръщаме внимание на малки симптоми, като леко главоболие, честа лека умора, нездравословен сън, нежелание за работа, нежелание да контактуваме с други хора (признак на депресия) и други. А също понякога не обръщаме внимание на нездравословния начин на живот, който водим, като недоспиване, преяждане, претоварване (преумора, не почиваме достатъчно), стрес, постоянно напрежение. Бог е създаде света за шест дни, а на седмия си почина и благослови съботния ден и го освети (Изход 20:11). Няма значение, ако не можем да си починем събота, избираме си един ден в седмицата и си почиваме. Ако не вземем мерки и се оставим така, след няколко години може наистина да имаме симптоми на сериозно заболяване. Трябва да обръщаме внимание и на най малките симптоми. Честото главоболие, може да е признак на начало на сериозно заболяване. Няма здравеопазване или здравна система, която да ни помогне и ще се разочароваме, ако сме немарливи към здравето си. Очистването на организма (детоксирането) от патогенни бактерии, токсини, тежки метали и други може да отстрани много симптоми и проблеми. Необходимо е 1-2 пъти в годината да се използва билкова програма за детоксиране, като продължителността трябва да бъде поне един месец.
Предимства на фибрите
Ние всички знаем предимствата на фибри! Фибрите не само подобряват здравето, но също намаляват риска за някои хронични заболявания. Така например, фибрите предотвратяват запек (увеличават теглото и размера на изпражненията и ги омекотяват), хемороиди, дивертикулозис, рак на дебелото черво и особено на рак на гърдата. В допълнение, фибрите могат да спомогнат за намаляване на LDL холестерол (на лошия холестерол) и общия холестерол, следователно намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това, фибрите могат да помогнат за по-ниски нива на кръвната захар, което спомага за по-доброто управление на диабета, също и за регулиране на теглото.
Видове фибри: разтворими фибри и неразтворими фибри
И двата вида разтворими и неразтворими фибри са не усвоими, не се абсорбират в кръвния поток. Те не са източник на енергия и се изхвърлят от организма ни. Разтворимите фибри образуват гел (желе), когато се смесат с течност, Неразтворимите фибри минават през червата ни до голяма степен непокътнати.
Неразтворими фибри - Функции на неразтворимите фибри
- предвижват храната през червата
- контролират и балансират рН (киселинността) в червата
Предимства на неразтворими фибри
- насърчаване на редовното движение на червата и предотвратяването на запек
- предвижват токсичните отпадъци през дебелото черво за по кратко време
- помагат за предотвратяване на рак на дебелото черво чрез запазване на оптимално рН в червата
Хранителни източници на неразтворими фибри
- бобови растения като зелен боб, грах, тъмно зелени листни зеленчуци, сух боб, леща
- обвивката (кора) на плодовете и зеленчуците, ябълки, круши, ягоди, боровинки и др.
- пълно зърнести продукти, пшеница, овес, царевица трици, семена и ядки
Разтворими фибри - Функции на разтворимите фибри
- обвързват се с мастните киселини
- удължават времето на изпразване на стомаха, така че захарта се освобождава и усвоява по-бавно
Предимства на разтворими на фибри
- намаляване на LDL холестерол (на лошия холестерол) и общия холестерол, следователно намаляват риска от сърдечни заболявания
- регулират кръвната захар при хора с диабет
Хранителни източници на разтворими фибри
- овесени ядки, овесени трици
- сух боб, грах, ечемик, булгур, кафяв ориз, пшеничени трици
- ядки, ленено семе и други
- плодове като ябълки и портокали
- зеленчуци като моркови, краставици, тиквички, домати, целина и др.
- псилиум хъск (Psyllium husk)
Средната диета съдържа 75% неразтворими фибри и 25% разтворими фибри. При вземане на решение за избора на храна, не се притеснявайте за избора на конкретен вид фибри. Много храни като овесени ядки, овесени трици, псилиум люспи и ленени семена са богати на неразтворими и разтворими фибри. Приемането на достатъчно фибри е по-важно! Препоръчителният прием на фибри е 20-25 гр. за жени и 30-35 гр. за мъже на ден. Ако се храните с поне 5 порции плодове и зеленчуци, както и най-малко 6 порции зърнени продукти средно на ден (най-малко 3 от които са пълно зърнести), вие отговаряте на изискванията за приемане на дневната доза от фибри.
Няколко примери за съдържанието на фибри:
Овесени ядки – 1 купичка 3.98 гр.
Пълно зърнест хляб – 1 филийка 2 гр.
Пълноценни спагети - 1 купичка 6.3 гр.
Кафяв ориз - 1 купичка 3.5 гр.
Ечемик - 1 купичка 13.6 гр.
Елда - 1 купичка 4.54 гр.
Ръж – 1/3 купичка 8.22 гр.
Царевица - 1 купичка 4.6 гр.
Ябълка - средна по размер 5 гр.
Банан – среден по размер 4.0 гр.
Боровинки - 1 купичка 3.92 гр.
Портокал - голям 4.42 гр.
Круша - голяма 5.02 гр.
Ягоди - 1 купичка 3.82 гр.
Малини - 1 купичка 8.36 гр.
Постепенно увеличавайте приема на фибри! И така включвайте в храната овесени ядки, ечемик, пълно зърнест хляб, кафяв ориз, сух боб, грах, леща, ядки, плодове и зеленчуци.
Благословение и успех!
За повече информация прочетете следните статии на сайт: http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Очистване на организма:
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2009/12/blog-post_09.html
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2010/01/master-cleanse.html
Ползата от солта и водата:
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2009/12/blog-post_17.html
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2009/12/blog-post_16.html
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2009/12/blog-post_28.html
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2009/12/sole-so-lay-sole.html
Тест за Кандида бактерии:
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2009/12/blog-post_8270.html
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2009/12/yeast-infection-kacandida-t.html
Ползвани източници на информация:
http://en.wikipedia.org/wiki/Immune_system
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fiber-full-story/index.html
http://www.mayoclinic.com/health/fiber/NU00033/METHOD=print
http://www.healthcastle.com/fiber-solubleinsoluble.shtml

Статията в бъдеще може да бъде ревизирана и допълнена с още информация. V1.0.



Тагове:   диета,   здраве,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: plamenshopov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1829127
Постинги: 220
Коментари: 279
Гласове: 452
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930